Eten als Boeddha

Eten als Boeddha, Healthy living

Dat Boeddha antwoorden wist op belangrijke levensvragen is bekend. Maar hoe het precies zit met de dagelijkse gebruiken zoals eten en mediteren? Uit de oude wijsheden valt er ook zeker veel te leren over jezelf op het juiste gewicht en gezond houden. En je hoeft geen boeddhist te zijn om het te proberen. Het enige dat je nodig hebt, is een klok, een weegschaal, een open geest en de bereidheid om je vast te houden aan bepaalde disciplines.  Er is geen directe link naar veganistisch eten of een vegan vakantie. Wel een link naar spiritualiteit in je dagelijks leven en bewustzijn.

Waarom eten als Boeddha?

Behalve de boeddhistische wijsheid, spiritualiteit en oefeningen is boeddhistisch eten ook een belangrijk onderdeel van een goede levenswijze. Vers, biologisch en gezond voedsel en geen vlees van dieren die gefokt worden in te kleine ruimtes of die volgestopt zijn met allerlei hormonen en andere preparaten. En daarnaast houden bepaalde principes je ook gezond. Treed in de voetsporen van Boeddha en eet als een echte boeddhist.

1 Vegetarisch eten

Het doden van dieren ter consumptie van vlees is in strijd met de boeddhistische leefregels. Dat is een belangrijke reden waardoor zeer gelovige boeddhisten vegetariër zijn. Toch betekent dat niet honderd procent voor boeddhisten dat het verboden is om vlees te eten. Een groep boeddhisten eten wel vlees en andere dierlijke producten, zolang de dieren niet speciaal voor hen worden geslacht. Het gros is daarentegen vegetariër of zelfs veganist. Wil je ook deze regels volgen, dan is het eten van vlees en vis voortaan verleden tijd en dat betekent dus ook geen eieren eten. Maar geen nood, er zijn alternatieven genoeg: soep, noodles, linzen, champignons, fruit, noem maar op. Ook sojabonen spelen een grote rol in het boeddhistische dieet.

2 Periodiek vasten

Behalve te letten op wat je eet, is het ook belangrijk wanneer je eet. Dat wist Boeddha 2500 jaar geleden al! Hij at slechts twee keer per dag. Tijdens zonsopgang en wanneer de zon in de hoogste stand stond. De meeste monniken volgen deze regel nog steeds. Ook de moslims vasten een keer per jaar en houden nog steeds deze traditie vast, mede doordat het je gezondheid ten goede komt. Uit onderzoek blijkt dat periodiek vasten je spiergroei bevordert, zorgt voor meer vetverlies en dat het een gunstig effect heeft op je suikerspiegel. En daarnaast geef je je stofwisseling even rust.

3 Geen zoete tussendoortjes

’s Middags een stuk appelgebak, een koekje of een bonbon bij de koffie? Ruil deze zoetigheden in voor vers fruit of een kop thee. Oftewel: vermijd suiker. Suiker werkt verslavend en voegt eigenlijk niets nuttigs toe aan je lichaam. Teveel suiker zorgt niet alleen voor overgewicht, maar kan ook je alvleesklier overbelasten en werkt diabetes in de hand. Breng jezelf dus niet in de verleiding en stop alle zoete en vet makende snacks diep weg in het keukenkastje. Probeer op tijdstippen waarop je normaal een snack neemt, de keuken te vermijden.

veganistische lunch

4 Een toetje voor speciale gelegenheden

Boeddhisten hebben een ijzeren discipline als het aankomt op het eten van allerlei zoetigheden tussendoor en toetjes na het diner. Wat wel typisch is en veel gegeten wordt, is rijstpudding na de maaltijd. Zijn zoete nagerechten dan helemaal uit den boze? Nee, dat niet. Bij speciale gelegenheden is een toetje zeker wel op z’n plaats en juist omdat het dan speciaal is, proef je de smaak beter en waardeer je een dessert veel meer. Wees ook beperkt met het drinken van alcohol.

5 Beweging

In de tijden dat Boeddha leefde waren er nog geen fitnessclubs, maar dat betekende niet dat er niet bewogen werd! Wandelen, lopen, dat waren een van de voornaamste bezigheden van Boeddha en de monniken. Ze liepen als nomaden door heel India. Lopen blijkt ook beter te zijn dan heel intensief sporten. Al loop je maar een half uur per dag, dan kan dat je cardiovasculaire conditie verbeteren, botten versterken en overtollig lichaamsvet verminderen. Daarnaast kweek je meer spierkracht en uithoudingsvermogen. Als we de stap naar een actieve vakantie maken. Vandaag de dag is een wandelvakantie boeken, best een goed idee. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van Natuurlijk Reizen.

Wandelen tegen aandoeningen

Sommigen doktoren beweren dat wandelen zelfs het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, diabetes, osteoporose en bepaalde vormen van kanker kan verminderen. Behalve de lichamelijke pluspunten, geeft wandelen je ook geestelijk voordelen. Je wordt er rustig van en de telkens nieuwe omgevingen en frisse lucht zorgen ervoor dat je je hoofd letterlijk even kan laten uitwaaien. Boeddha leerde mensen dat fysiek fit blijven helpt om onze geest sterk en helder te houden.

6 Eet in stilte

We hebben al genoeg afleiding en informatie om ons heen. Zelfs thuis hebben we vaak de  televisie of de radio aan staan en kranten en tijdschriften liggen die voor de nodige verstrooiing zorgen. En dan hebben we het nog niet eens over je Whatsappjes en de  continue nieuwsupdates op je mobieltje gehad. Probeer eens in alle stilte te eten en je hier alleen op te concentreren. Durf je mobiel voor een uurtje uit te zetten of in de stilte modus. Probeer bewust te zijn van elke hap en elke slok en ervaar hoe het eten en drinken nu eigenlijk echt smaakt. En wees dankbaar voor het eten op tafel.

vegan salade

7 Genieten van huisgemaakte maaltijden

Er gaat natuurlijk niets boven lekker zelf koken met verse en gezonde producten. Of het zelf maken van versgebakken brood. De traditionele boeddhistische keuken is eenvoudig en bevat voornamelijk rijst of noedels met groenten die worden geroerbakt, gestoofd of gekookt in bouillon. Koken is niet alleen een ontspannen bezigheid, je hebt ook zelf controle over hoeveel zout of kruiden je gebruikt en je kunt zelf verse groenten kiezen. Met deze spirit worden boeddhistische maaltijden ook gemaakt. De voornaamste methoden om voedsel klaar te maken zijn stomen en roerbakken. Lekker en gezond!

8 Smokkelen

Tot slot, smokkelen oftewel sjoemelen. Ja dat mag! Ondanks Boeddha en de monniken een sterke wil hadden en sterke disciplines, was er ook ruimte om te sjoemelen. Als je continue in een ijzeren harnas leeft, daar wordt je natuurlijk niet gelukkig van. Soms mag je je wel eens even laten gaan door een snack te eten of op andere tijden te eten dan je doorgaans doet. Een geweldige gelegenheid natuurlijk om van te profiteren tijdens een feestje bijvoorbeeld of een verjaardag.